Омогућава Blogger.
RSS

PENNE RIGATE SA TAVNIK SOSOM

Danas je fensi jesti raznorazna italijanska jela. Pojavljuju se u različitim oblicima i formama, ali sve paste karakteriše da imaju: a)neku testeninu, i b)neki sos. Testeninu, Bogu hvala, kupujemo, dok sos možemo da spremimo i u kućnoj varijanti. Lično, više volim pene nego špagete, jer ne moraju da se namotavaju i manje se čovek isprlja dok ih jede.

Tavnik sos se tako zove jer sve sirovine možete da nabavite čak i u Micinoj prodavnici na Tavniku. Inače, Tavnik je mali prevoj na Murtenici na tromeđi sela Seništa, Draglica i Negbina u novovaroškoj opštini i ne treba ga mešati sa selom Tavnik kod Kraljeva.

Uostalom, evo recepta:

Vreme spremanja: 10-15 minuta
Pogodno za: ručak ili večeru
Prljanje sudova: daska za seckanje, nož, tiganj, šerpa, cediljka

Priprema – za 2 osobe potrebno je:

300g testenine – Penne rigate
3 srednje velika sirova šampinjona
otprilike 50ml maslinovog ulja (može i obično ako nema maslinovog)
2 čena belog luka
50g goveđe pršute
400g pelata
1 kriška Zdenka sira
vrlo malo soli

Korak 1 - prženje: Iseckati sitno tri srednje velika šampinjona i jedan čen belog luka. U tiganj staviti malo maslinovog ulja i staviti da se greje. Kad se ulje ugreje sipajte iseckane šampinjone i beli luk i propržite 3-4 minuta. Ne zaboravite povremeno da promešate to što se prži, da ne bi zagorelo. Dok se to prži, iseckajte pršutu i drugi čen belog luka. Pršutu iseckajte na sitne kockice, da ne budu mnogo veliki parčići. Onda odmah u onu smesu ulja, šampinjona i belog luka dodajte iseckanu pršutu i drugi čen belog luka i pržite uz mešanje još 1-2 minuta. Nemojte preterivati da ne izgori sve!

Korak 2 – finiširanje sosa: Otvorite konzervu pelata i sručite pravo u tiganj preko te ispržene mase (ona manje-više u tom trenutku ni na šta ne liči, ali ne obraćate pažnju). Mešajte minut-dva sve na vatri i dodajte pred kraj izmrvljenu krišku Zdenke. Odmah kad dodate Zdenku skinite sve to sa ringle i ostavite negde gde vam ne smeta. Na slici 1 vidite kako treba da izgleda spreman sos.






Korak 3 – kuvanje testenine: U jednu šerpu sipate vruću vodu i dodate čisto radi reda nekoliko kapi maslinovog ulja i soli između prstiju. Kad je to gotovo da provri, ubacite pene i kuvate nekoliko minuta dok ne budu mekane. Mešate ih s vremena na vreme da ne bi zagorele. Kad procenite da su skuvane, procedite ih.
Korak 4 – serviranje: Odmah dok je vruće sipate pene u tanjir i dodate odozgo sos. Na slici 2 vidite kako to izgleda.



Korak 5 – klopa: jede se dok je vruće. p.s. Dobro ide uz čašu nekog crnog vina (ne slatkog).

SAVET: Odmah čim servirate i ispraznite tiganj, bacite ga pod vodu, da vam se ne bi sos zalepio i da ne bi posle toga morao da se riba, jer kad se ovaj sos stvrdne i osuši, nastaje velika nevolja za pranje takvih sudova. p.s. Pranje ostalih stvari (šerpe u kojoj se kuva testenina, cediljke i sl.) apsolutno nije problematično. Istina, lakše je ako imate mašinu za sudove.

Uživajte i prijatno! 


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

7 comments:

Dragana Pušica - Moje Grne blog је рекао...

Oooooooo, pa neka je sa srećom početak i post prvenac.
Jedva čekam da vidim ostale. :)

Gaga је рекао...

Welcome to the club! :))) Srećno!
Nisam u sos do sad stavljala Zdenku, al ne znači da ne bih probala...

Vitki Gurman је рекао...

Ideja za blog je sjajna :) Puno sreće i dobrih, lakih (pa i zdravih) recepata :)

Jelena Milosevic је рекао...

Srecno !
Moram da pratim ovaj sajt, jer sam isto silom kuvar(ica) :))

JA U KUHINJI... је рекао...

Sa uživanjem ću te pratiti :) a ova stavka "Prljanje sudova" mi se jako dopada :)

Snežana Medan је рекао...

:-) U vodu za kuvanje testa, ni radi reda ne mora ulje. Samo so. A i lakše se opere šerpa, što verujem da je krajnji cilj. :-)
Srećno!

selak је рекао...

Hvala svima! Nastavljamo dalje u istom ritmu :)

Постави коментар