Омогућава Blogger.
RSS

SLANINSKI KROMPIRIĆI

Nema ništa logičnije nego u sezoni mladih krompirića peći mlade krompiriće. Takođe, nema ništa logičnije nego ne mučiti se previše oko pripreme istih. To da se ljudi ne muče kad ih spremaju im i daje popularnost :)

Nikada nisam voleo da gulim krompir. Moj animozitet prema guljenju krompira posebno se pojačao tokom 2003. godine, kada sam u Kruševcu u vojsci nedelju dana dužio "džuboks" i kuhinjske poslove zajedno sa sabratom po uniformi Željkom Beserminjijem iz Kucure (dan-danas mu hvala do neba što je preuzimao veći deo posla na sebe oko guljenja krompira, pranja sudova i sličnih besmislenih radnji).

Nego, da se vratim na mlade krompiriće. Nije ih teško pripremiti, a ukusni su. Još ako imate kajmaka pri sebi (ako je stariji kajmak užitak je potpun), eto vrhunske večere. A ako to sve začinite i slaninom, mladi krompirići postaju ništa drugo do - čist merak.

Zato što se peku sa slaninom, ovi krompirići se i zovu slaninski krompirići.

Vreme spremanja: malo više od 30 minuta
Pogodno za: večeru (može i brzinski ručak)
Prljanje sudova: zaprepašćujuće malo. Pleh za pečenje krompirića i tanjir u koji slažete slaninu. Ništa više.

Potrebni sastojci, za 4 solidno ješne osobe:

800g krompirića
250g barene slanine (obratite pažnju da tražite barenu slaninu, mnogo bolje pasuje nego sušena)
100g kajmaka (bolje starog)
malo vegete
malo ulja, čisto da podmaže pleh

Priprema je prosta, baš:

Korak 1 - priprema za pečenje: operete krompiriće (ne morate da ih ljuštite, čisto ih properite malo). Uključite rernu da se greje na 220 stepeni. Na pleh sipate malo ulja i po obodima pleha poređate slaninicu. VAŽNA NAPOMENA: slanina ne sme da bude tanka kao flis papir, izgoreće. Ako je predebela, biće žilava. Dakle, treba da se seče na listove debljine 3-4mm. Uzgred, najbolje i najjednostavnije je da vam slaninu iseku u kasapnici. Onda po sredini pleha prospete krompiriće i pospete ih vegetom. Malo ih promuljate po onom plehu i - sve je spremno za pečenje. To otprilike ovako treba da izgleda, kao na slici ispod:



Korak 2 - pečenje: ubacite pleh u rernu i pečete na 220 stepeni 15-tak minuta (može par minuta manje-više, koliko već ko voli da mu bude ispečena slaninica - lično volim da bude skoro prepečena i potpuno hrskava, makar me zbog toga kritikovali). VAŽNA NAPOMENA: kad uključujete rernu, obratite pažnju da bude uključeno da rade oba grejača - i gornji i donji! ako radi samo gornji, ili samo donji grejač, ništa neće biti lepo ispečeno. Nakon 15-tak minuta, kada je slanina ispečena koliko volite, izvučete pleh donekle napolje i pažljivo viljuškom povadite slaninicu u tanjir. Malo probrljate one krompiriće i os tavite ih da se peku još 15-tak minuta (i dalje na 220 stepeni, i dalje sa oba grejača - ništa ne menjajte). Kada su onako zlatno-pečeni i kada viljuškom lagano možete da prođete čak i kroz najdeblje krompiriće - pečeni su. Još jedna napomena: ako su krompirići manji, brže će se ispeći, tako da ovo vreme pečenja treba posmatrati čisto orijentaciono.

Korak 3 - serviranje: stavite kajmak na dno tanjira i sipate krompiriće preko tog kajmaka. Pored da stavite parče slanine (ako volite, možete i njega da umuljate u kajmak - lično to ne volim, pa ni ne radim). I lepo jedete, prste da poližete. Još ako pored toga ima neka paradajz salata - super.



Uživajte i prijatno!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1 comments:

Unknown је рекао...

Hmm, moje iskustvo kaže da kad misliš da si stavio dovoljno slanine, stavi još...

Постави коментар