Омогућава Blogger.
RSS

SLAVA I ALKOHOL - KAKO SE VRATITI KUĆI U RELATIVNO NORMALNOM STANJU

Danas je slava i ne spremam ništa pošto idemo na slavu. Zato ću sa vama podeliti neka svoja saznanja, stečena tokom dvodecenijskog odlaženja na slave, bez ikakve ideje da propagiram opijanje ili bilo šta slično.

Najpre: nemoguće je otići na slavu, a ne doći u situaciju da vas nutkaju alkoholnim pićima svih boja i vrsta. Ako ne pijete alkohol ili ste pod nekom terapijom, nutkanje možete elegantno da eskivirate. Ako, pak, povremeno pijete i niste „u treningu“, odlazak na slavu može da predstavlja ozbiljnu traumu, koja svoju kulminaciju po pravilu dostiže sutra ujutro. A opet, govoreći iz iskustva, težak mamurluk ne bih poželeo ni neprijatelju, a nekmoli nekome svom.

Evo praktičnih saveta kako da izbegnete teže opijanje i posledični teški slavski (odnosno postslavski) mamurluk (na slici je proporcija po pitanju količina alkohola koje različita pića sadrže):

  • Pojedite nešto pre nego što krenete na slavu. Ko zna kad će domaćin da iznese hranu, možda čeka nekog „važnog gosta“ pa sve ostale goste satima drži gladne.
  • Na slavama je običaj da čaše ne smeju da budu prazne. Ako niste jeli pre polaska na slavu, probajte da prvu „uvodnu rakijicu“ rastegnete što duže. Ne praznite čašu brzo, jer će vam domaćin pun entuzijazma odmah dosuti još!
  • Zadržite se na rakijici i tokom predjela. Ne štedite meze, ono je podloga za piće koje sledi posle. Zato slobodno mezetite i ne obraćajte pažnju ako vas baba-tetka (koju i inače viđate samo na svadbama, slavama i sahranama) čudno gleda. Uostalom, ko zna kakva će biti hrana koja dolazi posle predjela :)
  • Ne obazirite se na forsiranje „uzmi pivo, uzmi vino“ sve dok se ne pređe na glavna jela. Tek uz glavna jela krenite da pijete kabastije piće. Zapamtite: čime god vas nutkali, uzmite piće koje vam najviše odgovara i koje najbolje podnosite! Nemojte se truditi ni da budete fensi, ni da se nužno uklopite u ono što „svi piju“. 
    - Držite se jedne vrste aperitiva i jedne vrste pića tokom cele slave. Nemojte da probate tri različite rakije, pa jedan viski („evo sad ga komša doneo“), pa jedan vinjak („evo od kuma jedan vinjačić“). Nemojte ni da miksujete pivo, pa vino, pa rakijicu „da presečete“. Od tolikog presecanja možete samo vi da se presečete. Ili da još pre pečenja vidite svet u duplikatu :)
  • Ako pijete belo vino ili špricer (koji inače ne smatram za vino, već za letnje osveženje) dobro je da pečenje koje jedete ne bude potpuno krto, jer masnoća lepo obloži želudac, pa se to vino slabije resorbuje i manje vas „hvata“. Ne preterujte, doduše, sa masnoćom, jer će vam onda biti muka od nje, a ne od alkohola.
  • Ne preterujte sa kupus salatom. Mnogo je nezgodno ako ovi saveti ne urode plodom, pa ipak završite uz lavabo ili WC šolju, a jeli ste mnogo kupus salate. Od daljeg obrazlaganja ove teze odustajem, jer mi je muka već i od same pomisli na sve ovo...
  • Da vam se ne bi desila situacija koja se u užičkim krajevima opisuje rečima: „eto, pismo celu noć i ne napismo se, i na kraju nam ova kafa j..a majku“, napravite malu pauzu posle pečenja. Ako pijete špricer, otanjite malo i pređite na letnju varijantu (više kisele, manje vina). I nemojte uz kafu opet „putničku“ rakiju, jer vam putanja posle nje često bude krivudava. Ostanite na onom piću koje ste pili i do kafe. I ne vozite ako ste popili, cena može da bude previsoka (ne zbog kazne).
  • Kad se sve završi, dokotrljate se do kuće i legnete, ako vam se vrti soba – nema vam spasa. Bolje probajte da povratite nego da čekate da taj osećaj prođe. Ako osećate blagu težinu, a soba vam se ne vrti, popijte dosta vode, eventualno neki analgetik (preventiva je majka zdravlja) i pravac – krevet.

Ako, pak, idete na slavu sa namerom da se uroljate, zaboravite ovaj tekst. Nadam se da ste se barem lepo nasmejali, a ako bude nužde – primenite koji od navedenih saveta :)



Živeli!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 comments:

Анониман је рекао...

Juce bas procitah savet za pijanstvo koji jos nisam imao prilike da testiram.

Kazu da je dobro, dok lezis u krevetu i sve ti se vrti, da jedno stopalo spustis sa kreveta na pod. Navodno, tako mozak moze bolje da se orijentise u prostoru, pa ti se manje vrti u glavi... Sada samo cekam priliku da isprobam savet.

Gaga је рекао...

Mislim da po ovom pitanju žene neće mnogo da se izjašnjavaju, neke zbog nepoznavanja materije, a neke iz razloga da ne pukne bruka...
Ostaviću da se nagađa kojoj grupi pripadam ;)))

Постави коментар