Омогућава Blogger.
RSS

GUTAO PILETINA NA TAKOVSKI NAČIN

Povremeno volim da probam i druge kuhinje osim srpskih. Kineska hrana ume da bude neopisivo odvratna, ali ume da bude i te kako ukusna. Pošto nisam stručnjak za pripremu kineske hrane, zamolio sam Nikolinu da mi pripomogne i evo jednog njenog recepta :)

Uzgred, ova piletina se zove GuTao piletina pre svega zbog činjenice da se lako i brzo guta. A priprema na takovski način zapravo označava tehniku koja se primenjuje u procesu spremanja u stanu u Takovskoj ulici. Istini za volju, spremanje će biti jednako uspešno i u bilo kom drugom stanu ukoliko imate potrebne sastojke i ukoliko se manje-više pridržavate recepta.

Prilično sam siguran da je Brus Li voleo kinesku hranu. Ne znam da li to važi i za Čaka Norisa, ali jedno je sigurno - nakon što pojedete porciju GuTao piletine - bićete jaki, moćni i okretni kao Čak Noris i Brus Li zajedno (a kako izgleda kad su njih dvojica na jednom mestu, pogledajte na slici ispod).



Ne treba da budete Čak Noris za pripremu GuTao piletine, jer je ista vrlo jednostavna - za manje od pola sata truda možete da pripremite pristojan kineski ručak, a da pritom ne isprljate mnogo sudova i ne umirišete celu kuhinju.

Vreme spremanja: malo manje od 30 minuta
Pogodno za: ručak (može i večera)
Prljanje sudova: nije drastično. Posuda za kuvanje pirinča, daska za seckanje, tiganj (ili dva tiganja) u kojem spremate klopu i ćasa u kojoj natapate piletinu soja sosom.

Potrebni sastojci, za 4 solidno ješne osobe:

1/2kg pirinča
1/2kg piletine
1/2kg šampinjona
2 šargarepe srednje velike
malo kupusa (3-4 lista)
50g kikirikija
otprilike 150ml soja sosa
malo ulja

Priprema:

Korak 1 - kuvanje pirinča: stavite pirinač u lonac u kojem je voda već proključala i pustite nekoliko minuta da ključa. Kada voda ispari ispod nivoa pirinča (ali da je još ima, ne da je totalno isparila) skinete sa šporeta i poklopite. Nema veze što je ostalo još vode, ne obraćajte pažnju. Tako se postiže da se pirinač ne slepi, nego da bude kao u filmovima Brusa Lija - onaj što može štapićima da se hvata. Naravno, nemojte da vam se pirinač ohladi tako, jer ako se ohladi, zgromulja se i nije ni za šta.

Korak 2 - priprema mesa: iseckajte piletinu na komadiće i potopite je u soja sos. Malo promuljajte piletinu po onom sosu i ostavite je neki minut kako bi lepo upila (u idealnoj varijanti piletina se ostavi da prenoći u soja sosu, ali ovo je ipak brzinski kuvar za samohrane muškarce - ja kakve sam sreće zaboravio bih da poklopim tu ćasu sa piletinom, pa bi mi mačka sve pokrala iz nje). Stavite u tiganj malo ulja, čisto da podmaže, i kad se ugreje sunete u tiganj sve ono zajedno (i piletinu i sos). Pržite uz mešanje i dodate kikiriki u tu masu, da se i on malko proprži. Kad piletina porumeni, gotova je.

Korak 3 - priprema povrća: naseckate šampinjone na listiće, šargarepu na kolutiće i kupus na komadiće (što volim ove deminutive, čudo jedno). Uzmete drugi tiganj (ako nemate, može da se prespe iz onog tiganja gde ste pekli meso) i isto stavite malo ulja i stavite da se zagreje. Kad je ulje vrelo, ubacite u tiganj sve ono povrće zajedno i pržite nekoliko minuta. Mešajte da ne zagori i da se ne zalepi. Posle jedno 5 minuta dodate malkice soja sosa u to povrće u tiganju i mešate još minut-dva. Onda sunete onu piletinu, kikiriki soja sos u tu masu i sve zbućkate još jedno minut.

Korak 4 - serviranje: sipate pirinač u tanjir i onda preko pirinča ovu masu što smo spremili u koracima 2 i 3.

To otprilike izgleda ovako, kao na slici ispod. Nije Bog zna koliko lepo na oko, ali je baš ukusno.





p.s. Brže se guta GuTao kad se jede viljuškom :)


Uživajte i prijatno!


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 comments:

Анониман је рекао...

Sjajno! Volim kinesku hranu i ovo cu da probam prvom prilikom!

Dragana Pušica - Moje Grne blog је рекао...

Ovo mora da se proba drugar. :)

Постави коментар