Омогућава Blogger.
RSS

SVADBARSKI KUPUS

Oko svadbarskog kupusa postoji ozbiljna fama: smatra se da ga je gotovo nemoguće uspešno pripremiti u kućnim uslovima, da ne može bez zemljane posude, da ga treba kuvati satima, da je svadbarski kupus pravi jedino u Guči i ako se pravi u ogromnim količinama...

Od svega navedenog tačno je da ga treba kuvati satima! Što duže kuvate svadbarski kupus, to je bolji. Da li je bolji u zemljanoj posudi i na vatri, nego u šerpi i na šporetu? Sigurno jeste. Ali, to ne znači da ga je nemoguće napraviti i u kućnoj varijanti.

Inače, za ovu priliku sam prvi put spremao svadbarski kupus samostalno. Jednom sam pomagao na nekoj svadbi da se napravi, pa sam zapamtio par fazona i na osnovu zapamćenog (u kombinaciji sa prethodnim iskustvima - Guča i svadbe na kojima sam kupus jeo, a ne spremao) napravio recept za svadbarski kupus. Nije teško, stvarno. A ukusno je. I super je jelo.

Vreme spremanja: otprilike pola sata da se složi u šerpu + nekoliko sati kuvanja (što duže, to bolje)
Pogodno za: ručak ili večeru
Prljanje sudova: jedna šerpa - za kuvanje kupusa, daska za sečenje i - to je to. Budite pripremljeni da s vremena na vreme obrišete šporet jer kupus dok se krčka hoće da "pljune" na šporet.

Potrebni sastojci, za 4 solidno ješne osobe:

1 glavica kiselog kupusa, onako srednja, ne neka ogromna. Bitno je da bude kiseo kupus, dakle - ne slatki.
1 glavica crnog luka
200g masnije slanine (model: Adidas)
200g rebara
2 čena belog luka
1 lovorov list
malo vegete
po ukusu aleve paprike
po ukusu bibera u zrnu

Priprema izgleda otprilike ovako:

Korak 1 - ređanje kupusa: Caka je da se, kad se kuva svadbarski kupus, bukvano prave spratovi. Znači, naređa se jedan red kupusa, pa red mesa, pa se to pokrije listovima kupusa. Pa se opet ređa red kupusa, pa red mesa i opet pokrije listovima. I tako koliko hoćete, tj. koliko je duboka šerpa ili koliko imate sirovina. Dakle: uzmete glavicu kiselog kupusa, dobro je ocedite i malo stavite pod hladnu vodu. Onda sa glavice odvojite 5-6 listova u komadu. Ostatak glavice iseckate na kocke, ne prevelike (onu sredinu iz kupusa što je tvrda možete da bacite, a i ako ostane, ništa neće da se desi, sve će da se kuva sto godina pa će da se razmekša). Uzmete šerpu i na dno šerpe stavite listove kupusa (one što ste odvojili na početku, ali ne sve, nego samo 2-3, koliko treba da se pokrije dno). Na te listove ređate kocke koje ste isekli.

Korak 2 - ređanje mesa: Prvo isecite slaninu i rebarca na sitnije parčiće. Rebarca možete, a i ne morate, da odvojite od koske. Pošto će da se kuva satima svakako će da se raskuva sve. Kad iseckate, na onaj kupus što ste poređali stavite pola slanine i pola rebara. Dodajte lovorov list, crni luk (iseckan na komade, ne mora sitno kao uz ćevape da bude sitno-sitno, samo ga rasecite onako otprilike), beli luk iseckan na komadiće i par zrna bibera. Onda po svemu tome pospite alevu papriku (ali pustite ruku, nemojte da štedite) i malo vegete i - prvi sprat gotov. NAPOMENA: ne preterujte sa vegetom jer i kiseli kupus i slaninica i rebarca umeju da budu junački slani, pa da ne presolite.

Ovako otprilike izgleda sprat kad je gotov



Korak 3 - drugi sprat: sve ponovite isto. Dakle, preko prvog sprata stavite osnovu (listovi kupusa), poređate kupus, dodate meso i luk i začinite. I drugi sprat gotov. Onda pokrijte to opet listovima kupusa, sipajte vode do vrha i prelazimo na kuvanje.

Svadbarski kupus pre početka kuvanja. NAPOMENA: bolje je ako imate neki dublji lonac, iz ovoga prska kao lud po šporetu, ma koliko ga pokrivali i ma koliko smanjivali vatru.

Korak 4 - kuvanje: Svadbarski kupus kuva se najmanje 5 sati i što se duže kuva to je bolji. Istina, ima tu nekoliko štoseva: prvo, svadbarski kupus se kuva u poklopljenoj posudi na skroz tihoj vatri, dakle jedva da krčka. I tako sve vreme. Ne sme jaka vatra da bude, jer može da zagori, a onda je katastrofa. Drugo, svadbarski kupus ne sme da se meša, jer će da se razdroćka sve, a onda ceo taj koncept "kuvanja na spratove" ode u tri lepe. S vremena na vreme se samo promućka. Treće, svadbarski kupus mora stalno da se naliva vodom, da ne bi voda utekla, jer ako se kupus sparuši, možete da ga bacite. Znači, on mora dok se kuva sve vreme da bude pod vodom (a ne sme vode da bude previše, jer ako je ima mnogo sve ispliva). Prosto rečeno: mora da se pazi i da se stalno doliva malo-pomalo vode. Kad vidite da se sve raskuvalo, svadbarski kupus je spreman za serviranje i on otprilike ovako izgleda nakon 5 sati krčkanja:


Praktično gotov svadbarski kupus

Eto. I uživali smo kao retko kad, stvarno je odlično ispao. Prijatno!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

BEŠAMEL KARFIOL

Pošto se najavljuju (opet) vrućine, rešismo Nikolina i ja da isprobamo neku laganu letnju varijantu za ličnu prehranu.

Iako sam Kragujevčanin po rođenju i opredeljenju, odlučio sam da odstupim od stare šumadijske logike "to da valja, zec bi imao sto kila" i da probamo da napravimo ručak/večeru bez mesa. I, ma koliko neverovatno zvučalo, lepo se najedosmo. Od karfiola.

Ne mogu da verujem da ja ovo pišem, ali zaista je ukusno. Inače, ceo život imam blagi sanitarni otklon prema povrću i svoju ishranu uglavnom baziram na mesu svih vrsta (dobro, piletinu uglavnom ne jedem) ali me nužda naterala da razmišljam i o ovakvim vidovima ishrane. Možda ja zapravo racionališem pa ubeđujem sebe da je ovo dobro, ali probajte, pa javite kako vam se čini.

Elem, radi se o prostoj pripremi barenog karfiola sa bešamel sosom. Zato se ovo jelo groznog izgleda i solidnog ukusa zove bešamel karfiol.

Vreme spremanja: maksimum pola sata
Pogodno za: večeru (može i ručak ako ste na nekoj dijeti ili ako ste ozbiljan mazohista)
Prljanje sudova: jedna šerpa - za kuvanje karfiola i bešamel sosa (operite odmah, jer ako se bešamel sos zasuši i stvrdne, čeka vas solidna količina ribanja i postoji verovatnoća da ponovo zamrzite karfiol) i ama baš ništa više. Dakle, praktična stvar.

Potrebni sastojci, za 4 solidno ješne osobe:

1 glavica karfiola, onako srednja, ne neka ogromna
50g putera
1/2 litra mleka
150-200g brašna
malo soli
malo mirođije seckane

Priprema je prosta, i glasi:

Korak 1 - kuvanje karfiola: Uzmete šerpu, sipate vodu, izlomkate karfiol u tu vodu i stavite da se kuva. Kad provri kuvate još nekoliko minuta. Kad ga bocnete viljuškom i karfiol je mekan, znači da je gotov. Izvadite taj karfiol u neki tanjir i prospete vodu.

Korak 2 - priprema sosa: u onu istu šerpu stavite puter i vratite na šporet. Zagrevate da se puter otopi (mešate pritom) i kad se otopi u njega stavite brašno i mešate, mešate, mešate da vam ne zagori. Onda kad se to lepo ugreje dodajete malo po malo mleka i mešate sve vreme. Kad umuljate svo mleko i kad nema gromuljica dodaju se so i mirođija i to se uz stalno mešanje krčka još par minuta. NAPOMENA: manijakalno mešajte sve vreme da vam ne bi zagorelo!!!

Korak 3 - serviranje: prelijete karfiol sosom i to je to. Jedete. Grozno izgleda, ali meni je bilo ukusno.


Pa prijatno vam bilo :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

MAKARONE MNOGO SIRA

Često se dešava, pogotovo nama samohranim muškarcima, da nemamo skoro ništa u frižideru ili da imamo puno ostataka kojekakve hrane. Te ostatke valja ili baciti, ili iskoristiti. Ako su još uvek jestivi i ako im nije istekao rok trajanja, uvek ih je bolje iskoristiti nego baciti.

Elem: danas Nikolina i ja bunarimo po frižideru i shvatamo da smo prilično tanki. Dvoje dece obleće okolo, vrišti, pišti, gladno...i mi gladni, vala. Niti ima vremena da se nešto sistematski sprema, niti je, kad ovako upekne zvezda, zgodno krčkati nešto satima u kuhinji, jer kuhinja (a ako je stan manji, onda i ceo stan) posle toga liči na saunu.

Da ne dužim previše: nađosmo u frižideru poluosušeni puter, neku Fetu tamo i neki mladi sir. Nađosmo i neki ovčji sir (ali njega nismo stavljali u makarone). Nađosmo makarone i potpuno besmisleni sos pod nazivom "Piletina sa četiri vrste sira".

I spremismo ručak za pola sata prste da poližeš. Deca grabe, mi otimamo od njih, ma haos potpuni. Ne zna se ko će pre da jede. A prosto kao pasulj. To jest, prostije od pasulja. Znatno prostije od pasulja.

A uradili smo najjednostavniju moguću stvar: smuljali smo sve ono sa makaronama i umesto "makarona četiri sira", "makarona ovoliko sira", "makarona onoliko sira", napravismo - makarone mnogo sira.

Evo kako:

Vreme spremanja: maksimum pola sata
Pogodno za: ručak (može i večera)
Prljanje sudova: šerpa za kuvanje makarona (lako se pere, nije nikakav problem), posudica u kojoj mešate sir (operite je odmah kad završite da se ne skori, ovako treba 30 sekundi, a ako se ono osuši treba 10 minuta i može da smrdi), tepsija u kojoj pečete makarone.

Potrebni sastojci, za 4 solidno ješne osobe:


1/2kg makarona
100g feta sira
100g mladog sira
100ml mleka
1 kesica sosa "Piletina sa četiri vrste sira"
malo putera
malo ulja


Priprema je laka, skroz:


Korak 1 - kuvanje makarona: makarone kuvate kao što sam opisao u jednom od prethodnih recepata (pogledajte "Pene rigate sa Tavnik sosom" - tu ima uputstvo kako da se kuva testenina). Kad sve uradite s makaronama kao što je opisano i procedite ih, ubacite u njih 7-8 listića putera i promešate da se onaj puter rastopi i makarone podmaste. Prespete makarone u tepsiju.


Korak 2 - mešanje sira: dok se makarone kuvaju, pomešate u nekoj ćasi fetu, mladi sir i mleko i gnječite viljuškom dok se masa ne izjednači. Kad se izjednači, sipate u tepsiju i pomešate sa skuvanim makaronama. To onda izgleda kao na slici ispod (ne obraćajte pažnju što estetski nije Bog zna šta, ukus će biti vrhunski):


Korak 3 - pečenje makarona: ubacite ovo ovako u zagrejanu rernu da se peče jedno 10 minuta na 220 stepeni. Posle 10 minuta izvadite.

Korak 4 - pravljenje sosa 4 sira: dok se makarone peku, uzmete onu kesicu (nema veze što na njoj piše da je za piletinu, za ovo je još bolja), zamešate sa mlekom i sve radite po uputstvu kao što piše na kesici. Da vam se ne bi dodatno prljali sudovi, to radite u istoj ćasi u kojoj ste prethodno gnječili sir. Kad spremite sos izvučete makarone iz rerne, prelijete odozgo sos i promešate.

Korak 5 - da se makarone dopeku: vratite makarone u rernu i pecite još 10 minuta na 220 stepeni, dok ne počnu onako vrlo malo da rumene po vrhu.

Korak 6 - serviranje: samo sipate u tanjir. Možete da ukrasite nečim, možete da dodate neki kečap ako hoćete (ali ne mora). Mogu da se jedu kako god hoćete. Evo kako Beka uživa u istim:


Prijatno!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

GUTAO PILETINA NA TAKOVSKI NAČIN

Povremeno volim da probam i druge kuhinje osim srpskih. Kineska hrana ume da bude neopisivo odvratna, ali ume da bude i te kako ukusna. Pošto nisam stručnjak za pripremu kineske hrane, zamolio sam Nikolinu da mi pripomogne i evo jednog njenog recepta :)

Uzgred, ova piletina se zove GuTao piletina pre svega zbog činjenice da se lako i brzo guta. A priprema na takovski način zapravo označava tehniku koja se primenjuje u procesu spremanja u stanu u Takovskoj ulici. Istini za volju, spremanje će biti jednako uspešno i u bilo kom drugom stanu ukoliko imate potrebne sastojke i ukoliko se manje-više pridržavate recepta.

Prilično sam siguran da je Brus Li voleo kinesku hranu. Ne znam da li to važi i za Čaka Norisa, ali jedno je sigurno - nakon što pojedete porciju GuTao piletine - bićete jaki, moćni i okretni kao Čak Noris i Brus Li zajedno (a kako izgleda kad su njih dvojica na jednom mestu, pogledajte na slici ispod).



Ne treba da budete Čak Noris za pripremu GuTao piletine, jer je ista vrlo jednostavna - za manje od pola sata truda možete da pripremite pristojan kineski ručak, a da pritom ne isprljate mnogo sudova i ne umirišete celu kuhinju.

Vreme spremanja: malo manje od 30 minuta
Pogodno za: ručak (može i večera)
Prljanje sudova: nije drastično. Posuda za kuvanje pirinča, daska za seckanje, tiganj (ili dva tiganja) u kojem spremate klopu i ćasa u kojoj natapate piletinu soja sosom.

Potrebni sastojci, za 4 solidno ješne osobe:

1/2kg pirinča
1/2kg piletine
1/2kg šampinjona
2 šargarepe srednje velike
malo kupusa (3-4 lista)
50g kikirikija
otprilike 150ml soja sosa
malo ulja

Priprema:

Korak 1 - kuvanje pirinča: stavite pirinač u lonac u kojem je voda već proključala i pustite nekoliko minuta da ključa. Kada voda ispari ispod nivoa pirinča (ali da je još ima, ne da je totalno isparila) skinete sa šporeta i poklopite. Nema veze što je ostalo još vode, ne obraćajte pažnju. Tako se postiže da se pirinač ne slepi, nego da bude kao u filmovima Brusa Lija - onaj što može štapićima da se hvata. Naravno, nemojte da vam se pirinač ohladi tako, jer ako se ohladi, zgromulja se i nije ni za šta.

Korak 2 - priprema mesa: iseckajte piletinu na komadiće i potopite je u soja sos. Malo promuljajte piletinu po onom sosu i ostavite je neki minut kako bi lepo upila (u idealnoj varijanti piletina se ostavi da prenoći u soja sosu, ali ovo je ipak brzinski kuvar za samohrane muškarce - ja kakve sam sreće zaboravio bih da poklopim tu ćasu sa piletinom, pa bi mi mačka sve pokrala iz nje). Stavite u tiganj malo ulja, čisto da podmaže, i kad se ugreje sunete u tiganj sve ono zajedno (i piletinu i sos). Pržite uz mešanje i dodate kikiriki u tu masu, da se i on malko proprži. Kad piletina porumeni, gotova je.

Korak 3 - priprema povrća: naseckate šampinjone na listiće, šargarepu na kolutiće i kupus na komadiće (što volim ove deminutive, čudo jedno). Uzmete drugi tiganj (ako nemate, može da se prespe iz onog tiganja gde ste pekli meso) i isto stavite malo ulja i stavite da se zagreje. Kad je ulje vrelo, ubacite u tiganj sve ono povrće zajedno i pržite nekoliko minuta. Mešajte da ne zagori i da se ne zalepi. Posle jedno 5 minuta dodate malkice soja sosa u to povrće u tiganju i mešate još minut-dva. Onda sunete onu piletinu, kikiriki soja sos u tu masu i sve zbućkate još jedno minut.

Korak 4 - serviranje: sipate pirinač u tanjir i onda preko pirinča ovu masu što smo spremili u koracima 2 i 3.

To otprilike izgleda ovako, kao na slici ispod. Nije Bog zna koliko lepo na oko, ali je baš ukusno.





p.s. Brže se guta GuTao kad se jede viljuškom :)


Uživajte i prijatno!


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

SLANINSKI KROMPIRIĆI

Nema ništa logičnije nego u sezoni mladih krompirića peći mlade krompiriće. Takođe, nema ništa logičnije nego ne mučiti se previše oko pripreme istih. To da se ljudi ne muče kad ih spremaju im i daje popularnost :)

Nikada nisam voleo da gulim krompir. Moj animozitet prema guljenju krompira posebno se pojačao tokom 2003. godine, kada sam u Kruševcu u vojsci nedelju dana dužio "džuboks" i kuhinjske poslove zajedno sa sabratom po uniformi Željkom Beserminjijem iz Kucure (dan-danas mu hvala do neba što je preuzimao veći deo posla na sebe oko guljenja krompira, pranja sudova i sličnih besmislenih radnji).

Nego, da se vratim na mlade krompiriće. Nije ih teško pripremiti, a ukusni su. Još ako imate kajmaka pri sebi (ako je stariji kajmak užitak je potpun), eto vrhunske večere. A ako to sve začinite i slaninom, mladi krompirići postaju ništa drugo do - čist merak.

Zato što se peku sa slaninom, ovi krompirići se i zovu slaninski krompirići.

Vreme spremanja: malo više od 30 minuta
Pogodno za: večeru (može i brzinski ručak)
Prljanje sudova: zaprepašćujuće malo. Pleh za pečenje krompirića i tanjir u koji slažete slaninu. Ništa više.

Potrebni sastojci, za 4 solidno ješne osobe:

800g krompirića
250g barene slanine (obratite pažnju da tražite barenu slaninu, mnogo bolje pasuje nego sušena)
100g kajmaka (bolje starog)
malo vegete
malo ulja, čisto da podmaže pleh

Priprema je prosta, baš:

Korak 1 - priprema za pečenje: operete krompiriće (ne morate da ih ljuštite, čisto ih properite malo). Uključite rernu da se greje na 220 stepeni. Na pleh sipate malo ulja i po obodima pleha poređate slaninicu. VAŽNA NAPOMENA: slanina ne sme da bude tanka kao flis papir, izgoreće. Ako je predebela, biće žilava. Dakle, treba da se seče na listove debljine 3-4mm. Uzgred, najbolje i najjednostavnije je da vam slaninu iseku u kasapnici. Onda po sredini pleha prospete krompiriće i pospete ih vegetom. Malo ih promuljate po onom plehu i - sve je spremno za pečenje. To otprilike ovako treba da izgleda, kao na slici ispod:



Korak 2 - pečenje: ubacite pleh u rernu i pečete na 220 stepeni 15-tak minuta (može par minuta manje-više, koliko već ko voli da mu bude ispečena slaninica - lično volim da bude skoro prepečena i potpuno hrskava, makar me zbog toga kritikovali). VAŽNA NAPOMENA: kad uključujete rernu, obratite pažnju da bude uključeno da rade oba grejača - i gornji i donji! ako radi samo gornji, ili samo donji grejač, ništa neće biti lepo ispečeno. Nakon 15-tak minuta, kada je slanina ispečena koliko volite, izvučete pleh donekle napolje i pažljivo viljuškom povadite slaninicu u tanjir. Malo probrljate one krompiriće i os tavite ih da se peku još 15-tak minuta (i dalje na 220 stepeni, i dalje sa oba grejača - ništa ne menjajte). Kada su onako zlatno-pečeni i kada viljuškom lagano možete da prođete čak i kroz najdeblje krompiriće - pečeni su. Još jedna napomena: ako su krompirići manji, brže će se ispeći, tako da ovo vreme pečenja treba posmatrati čisto orijentaciono.

Korak 3 - serviranje: stavite kajmak na dno tanjira i sipate krompiriće preko tog kajmaka. Pored da stavite parče slanine (ako volite, možete i njega da umuljate u kajmak - lično to ne volim, pa ni ne radim). I lepo jedete, prste da poližete. Još ako pored toga ima neka paradajz salata - super.



Uživajte i prijatno!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

SLAVA I ALKOHOL - KAKO SE VRATITI KUĆI U RELATIVNO NORMALNOM STANJU

Danas je slava i ne spremam ništa pošto idemo na slavu. Zato ću sa vama podeliti neka svoja saznanja, stečena tokom dvodecenijskog odlaženja na slave, bez ikakve ideje da propagiram opijanje ili bilo šta slično.

Najpre: nemoguće je otići na slavu, a ne doći u situaciju da vas nutkaju alkoholnim pićima svih boja i vrsta. Ako ne pijete alkohol ili ste pod nekom terapijom, nutkanje možete elegantno da eskivirate. Ako, pak, povremeno pijete i niste „u treningu“, odlazak na slavu može da predstavlja ozbiljnu traumu, koja svoju kulminaciju po pravilu dostiže sutra ujutro. A opet, govoreći iz iskustva, težak mamurluk ne bih poželeo ni neprijatelju, a nekmoli nekome svom.

Evo praktičnih saveta kako da izbegnete teže opijanje i posledični teški slavski (odnosno postslavski) mamurluk (na slici je proporcija po pitanju količina alkohola koje različita pića sadrže):

  • Pojedite nešto pre nego što krenete na slavu. Ko zna kad će domaćin da iznese hranu, možda čeka nekog „važnog gosta“ pa sve ostale goste satima drži gladne.
  • Na slavama je običaj da čaše ne smeju da budu prazne. Ako niste jeli pre polaska na slavu, probajte da prvu „uvodnu rakijicu“ rastegnete što duže. Ne praznite čašu brzo, jer će vam domaćin pun entuzijazma odmah dosuti još!
  • Zadržite se na rakijici i tokom predjela. Ne štedite meze, ono je podloga za piće koje sledi posle. Zato slobodno mezetite i ne obraćajte pažnju ako vas baba-tetka (koju i inače viđate samo na svadbama, slavama i sahranama) čudno gleda. Uostalom, ko zna kakva će biti hrana koja dolazi posle predjela :)
  • Ne obazirite se na forsiranje „uzmi pivo, uzmi vino“ sve dok se ne pređe na glavna jela. Tek uz glavna jela krenite da pijete kabastije piće. Zapamtite: čime god vas nutkali, uzmite piće koje vam najviše odgovara i koje najbolje podnosite! Nemojte se truditi ni da budete fensi, ni da se nužno uklopite u ono što „svi piju“. 
    - Držite se jedne vrste aperitiva i jedne vrste pića tokom cele slave. Nemojte da probate tri različite rakije, pa jedan viski („evo sad ga komša doneo“), pa jedan vinjak („evo od kuma jedan vinjačić“). Nemojte ni da miksujete pivo, pa vino, pa rakijicu „da presečete“. Od tolikog presecanja možete samo vi da se presečete. Ili da još pre pečenja vidite svet u duplikatu :)
  • Ako pijete belo vino ili špricer (koji inače ne smatram za vino, već za letnje osveženje) dobro je da pečenje koje jedete ne bude potpuno krto, jer masnoća lepo obloži želudac, pa se to vino slabije resorbuje i manje vas „hvata“. Ne preterujte, doduše, sa masnoćom, jer će vam onda biti muka od nje, a ne od alkohola.
  • Ne preterujte sa kupus salatom. Mnogo je nezgodno ako ovi saveti ne urode plodom, pa ipak završite uz lavabo ili WC šolju, a jeli ste mnogo kupus salate. Od daljeg obrazlaganja ove teze odustajem, jer mi je muka već i od same pomisli na sve ovo...
  • Da vam se ne bi desila situacija koja se u užičkim krajevima opisuje rečima: „eto, pismo celu noć i ne napismo se, i na kraju nam ova kafa j..a majku“, napravite malu pauzu posle pečenja. Ako pijete špricer, otanjite malo i pređite na letnju varijantu (više kisele, manje vina). I nemojte uz kafu opet „putničku“ rakiju, jer vam putanja posle nje često bude krivudava. Ostanite na onom piću koje ste pili i do kafe. I ne vozite ako ste popili, cena može da bude previsoka (ne zbog kazne).
  • Kad se sve završi, dokotrljate se do kuće i legnete, ako vam se vrti soba – nema vam spasa. Bolje probajte da povratite nego da čekate da taj osećaj prođe. Ako osećate blagu težinu, a soba vam se ne vrti, popijte dosta vode, eventualno neki analgetik (preventiva je majka zdravlja) i pravac – krevet.

Ako, pak, idete na slavu sa namerom da se uroljate, zaboravite ovaj tekst. Nadam se da ste se barem lepo nasmejali, a ako bude nužde – primenite koji od navedenih saveta :)



Živeli!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

PALAČINKE ZA POČETNIKE - VIDEO BLOG

Moj brat Vladislav kaže: "svaka palačinka napravljena muškom rukom je umetničko delo". Iz iskustva znam koliko je inferioran osećaj kada ne umeš da napraviš palačinke. Zapravo, užasno frustrira kada ispadaju kao hleb, kada se mrve, kada se cepaju u tiganju...Em se nervirate, em se brukate.

Vreme spremanja: 10 minuta + vreme potrebno za pečenje
Pogodno za: večeru, užinu, šta god
Prljanje sudova: tiganj, posuda za mešanje, metlice od miksera (posudu u kojoj ste zamesili testo bacite odmah pod vodu da se ne sasuši, baš kao i metlice). Napomena: ako miksujete prebrzo isprljaćete i mikser, verovatno i sto.

Potrebni sastojci za palačinke (da ispadne oko 12 komada srednje veličine, ako se nijedna ne raspadne):

3 jajeta
Kašičica soli
Kašičica šećera
Malo ulja
1 šolja mleka
1 šolja brašna
1 šolja kisele vode
1 šolja obične vode

Da se ne bismo nervirali (mada ne mora nužno da znači da će sve svima uspeti iz prve), pripremio sam i jedan video sa uputstvom kako pripremiti testo za palačinke (napomena: ne reklamiram nijedan proizvod od navedenih, sasvim je svejedno koje ćete mleko, ulje, brašno...da koristite):




A ovde su na fotki svi potrebni sastojci:



Pečenje palačinki je posebna tehnika i vrlo je važno da se tiganj i ulje u njemu najpre zagreju, kao i da se strpljivo peku. Ako previše žurite da okrenete palačinku, sigurno je da ćete je izmrviti u tiganju (šta sa smrvljenim palačinkama - pisaćemo u posebnom blog postu). Ako stavite previše ulja - napravićete masne palačinke koje niko neće hteti da jede (možda čak ni pas svaštojed ne bude zainteresovan za njih). Ako, ne daj Bože, ubacite testo u nezagrejano ulje, imaćete ultimativni haos u tiganju, verovatno i u čitavoj kuhinji. Zato, samo polako i bez nervoze.

Prikačio sam i video sa savetima kako peći palačinke, a ostati normalan. Pogledajte:



Na kraju to izgleda ovako. Priznajem, ona prva sa videa mi se posle raspala dok sam je mrcvario po tiganju, ali, kao što vidite, vredelo je potruditi se i uglavnom izlaze u komadu :)




Servirajte kako god hoćete i kako volite. Večeras smo se odlučili za Nutelu, ali postoji milion i jedna opcija za punjenje palačinki (možda o nekoj od njih i pišemo u narednim danima i nedeljama).

Prijatno!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

ŠNICLE NALIK LOVAČKIM

Dok nisam postao silom kuvar, puno puta sam se obradovao lovačkim šniclama koje su mi drugi spremali. Kao samohrani muškarac, reših da probam da modifikujem recept, kako bih smanjio prljanje sudova i uštedeo malo vremena. Tako su zapravo nastale šnicle nalik lovačkim – brz i jednostavan ručak koji uz čašu belog vina može da bude čak i solidno ukusan, iako mu je vizuelni efekat skoro nikakav. Dakle, ne pokušavajte njime da zavedete ili šarmirate lepšu polovinu, ne pokušavajte da joj ovakvim ručkom stavite do znanja da ste esteta, ali ako je gladna, voleće vas mnogo, mnogo posle ovakvog ručka :)

Vreme spremanja: 30-35 minuta
Pogodno za: ručak ili večeru
Prljanje sudova: tiganj, daska za seckanje, tučak za meso i posuda u koju odlažete šnicle

Priprema – za porciju za dve osobe potrebno je:

400g junećih šnicli (najbolje juneći but i da zamolite kasapina da vam iseče odmah tanko za šnicle)
malo ulja – da podmažete tiganj
malo vegete
3 srednje velika šampinjona
2 čena belog luka
3 kašike pavlake
50ml belog vina

Korak 1 – priprema šnicli: prvo morate da izlupate šnicle, da ne bi bile žilave. Uzmete šnicle jednu po jednu, stavite na dasku i bijete tučkom po njima (ne iz sve snage, nije poenta da se kida meso, nego da se onako stanji i omekša). Kad je lepo umlatite, okrenete je na drugu stranu i uradite istu stvar. Onda uzmete vegetu (otprilike pola kašičice po šnicli je taman da ne budu preslane, a da ne budu ni neslane) i utrljate ravnomerno u nju. SAVET: Prvo izlupajte sve šnicle pa ih onda pecite, jer niste Trojeručica da istovremeno lupate jedne šnicle i pečete druge – neka će vam sigurno izgoreti!

Korak 2 – pečenje šnicli: stavite tiganj na ringlu i malo podmažete uljem (ne sipate mnogo, tek nekoliko kapi, da se ne lepe šnicle za tiganj). Kad se ulje zagreje, stavite šnicle u tiganj i pečete, uz okretanje. Šnicle pečete dok ne porumene sa obe strane i tad su taman – ako nisu rumene, obično nisu ni pečene, a ako se zagarave, znači da su prepečene. Kako je koja šnicla pečena, a na ovu količinu bi trebalo da imate 5-6 korektnih šnicli, tako je izvadite iz tiganja i stavite u neku posudu (na slici ispod je kako otprilike izgleda šnicla kad je taman pečena za ovo. Mogu i za nijansu pečenije, ali manje pečeno od ovoga - ne bi trebalo).


Korak 3 – priprema preliva: iseckate šampinjone po dužini, na tanke komade, i beli luk i to sipate u tiganj gde ste pekli šnicle. Propržite u tiganju par minuta uz mešanje. Dodate u tu masu 50ml belog vina i malo vode i nastavite da mešate. Ne obraćajte pažnju što to katastrofalno izgleda, nije važno! Kad provri, nastavite da krčkate tu masu 2-3 minuta i mešajte sve vreme. Kad skoro sva tečnost uvri (ali ne sva, treba da je ostane još), dodajte pavlaku, dobro promešajte da se pavlaka i ona zaostala tečnost izmešaju i nastavite da krčkate i mešate još 3 minuta. Onda u tiganj vratite šnicle i ostavite da se one krčkaju u toj bezobličnoj masi još 2-3 minuta.

Korak 4 – serviranje: Izvučete šnicle iz tiganja, stavite u tanjir i preko prelijete onom smesom šampinjona, belog luka, vina i pavlake. Ne izgleda spektakularno, ali je ukusno, posebno uz čašu vina. Znam da je moglo da popravi vizuelni utisak da sam stavio okolo peršun, brokoli i slično, ali nisam ih imao nigde u šteku, a mrzelo me da izlazim do prodavnice, i baš sam gladan. p.s. Za potpun utisak uz ovo ide i pire. Pošto je utoljavanje gladi ispred potpunog utiska, ovog puta sam jeo "klot" šnicle. Nisu loše ni tako :)


Prijatno!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

MOMAČKI TOST


Stara misao mog brata Vladislava glasi: “Ko nije jeo u krevetu, ne zna kako mrve bodu”. Iz iskustva tvrdim da je to potpuna istina. Evo jednog jutarnjeg recepta zgodnog za “u krevet”, uz savet da istresete posteljinu nakon doručka ako iznenađujete neko voljeno biće, kako vam isto ne bi skinulo sve sa spiska kada uveče ponovo legne u krevet.

Uobičajena jutarnja situacija: ustajete, mrzi vas da silazite do prodavnice, a gladni ste...Možete da postignete kompromis sa samim sobom, da ne budete gladni, da ne morate da silazite do prodavnice, a usput da iskoristite hleb koji je zaostao od juče (prekjuče, nakjuče...) i koji biste verovatno bacili (u kamenom i/ili buđavom stanju, nevažno). Napravite za doručak momački tost.

Vreme spremanja: manje od 5 minuta
Pogodno za: doručak
Prljanje sudova: praktično ništa, samo činija u kojoj pravite premaz

Priprema – za 4 dobro namazana parčeta (ne tanko, nego baš solidno namazana) potrebno je:

4 parčeta bajatog hleba – ovaj moj je od prekjuče, zato ovako bangavo izgleda na slici
4 kašike pavlake
15g duvan čvaraka (ili bilo čega drugog što nađete u frižideru, a čega je ostalo malo)
malo Vegete
malo aleve paprike
malo kečapa ili nečega drugog za dekoraciju

Korak 1 – priprema tosta: Hleb isecite (ne sme parče da bude ni predebelo, ni pretanko, nego onako da može da se ubaci u toster) i ubacite u toster. Ispecite koliko volite.

Korak 2 – priprema namaza: Dok je hleb u tosteru, prosto izmešate pavlaku i duvan čvarke, dodate aleve paprike onako “na prst” čisto malo da oboji i vrlo malo vegete (ako umesto duvan čvaraka koristite šunku ili nešto drugo slanije, vegetu možete i da izbacite da ne bude preslano). Nikakve tu dalje nauke nema. Na slici vidite kako izgleda namaz kad je spreman.



Korak 3 – serviranje: namažete onaj namaz i, ako vam je baš do igranja, ukrasite. Probao sam da pravim neke tufne kečapom, to manje-više katastrofalno izgleda (pogledajte sliku) ali je ukusno i baš jestivo.



Prijatno! I ne zaboravite da istresete mrve iz tostera i iz kreveta.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

PENNE RIGATE SA TAVNIK SOSOM

Danas je fensi jesti raznorazna italijanska jela. Pojavljuju se u različitim oblicima i formama, ali sve paste karakteriše da imaju: a)neku testeninu, i b)neki sos. Testeninu, Bogu hvala, kupujemo, dok sos možemo da spremimo i u kućnoj varijanti. Lično, više volim pene nego špagete, jer ne moraju da se namotavaju i manje se čovek isprlja dok ih jede.

Tavnik sos se tako zove jer sve sirovine možete da nabavite čak i u Micinoj prodavnici na Tavniku. Inače, Tavnik je mali prevoj na Murtenici na tromeđi sela Seništa, Draglica i Negbina u novovaroškoj opštini i ne treba ga mešati sa selom Tavnik kod Kraljeva.

Uostalom, evo recepta:

Vreme spremanja: 10-15 minuta
Pogodno za: ručak ili večeru
Prljanje sudova: daska za seckanje, nož, tiganj, šerpa, cediljka

Priprema – za 2 osobe potrebno je:

300g testenine – Penne rigate
3 srednje velika sirova šampinjona
otprilike 50ml maslinovog ulja (može i obično ako nema maslinovog)
2 čena belog luka
50g goveđe pršute
400g pelata
1 kriška Zdenka sira
vrlo malo soli

Korak 1 - prženje: Iseckati sitno tri srednje velika šampinjona i jedan čen belog luka. U tiganj staviti malo maslinovog ulja i staviti da se greje. Kad se ulje ugreje sipajte iseckane šampinjone i beli luk i propržite 3-4 minuta. Ne zaboravite povremeno da promešate to što se prži, da ne bi zagorelo. Dok se to prži, iseckajte pršutu i drugi čen belog luka. Pršutu iseckajte na sitne kockice, da ne budu mnogo veliki parčići. Onda odmah u onu smesu ulja, šampinjona i belog luka dodajte iseckanu pršutu i drugi čen belog luka i pržite uz mešanje još 1-2 minuta. Nemojte preterivati da ne izgori sve!

Korak 2 – finiširanje sosa: Otvorite konzervu pelata i sručite pravo u tiganj preko te ispržene mase (ona manje-više u tom trenutku ni na šta ne liči, ali ne obraćate pažnju). Mešajte minut-dva sve na vatri i dodajte pred kraj izmrvljenu krišku Zdenke. Odmah kad dodate Zdenku skinite sve to sa ringle i ostavite negde gde vam ne smeta. Na slici 1 vidite kako treba da izgleda spreman sos.






Korak 3 – kuvanje testenine: U jednu šerpu sipate vruću vodu i dodate čisto radi reda nekoliko kapi maslinovog ulja i soli između prstiju. Kad je to gotovo da provri, ubacite pene i kuvate nekoliko minuta dok ne budu mekane. Mešate ih s vremena na vreme da ne bi zagorele. Kad procenite da su skuvane, procedite ih.
Korak 4 – serviranje: Odmah dok je vruće sipate pene u tanjir i dodate odozgo sos. Na slici 2 vidite kako to izgleda.



Korak 5 – klopa: jede se dok je vruće. p.s. Dobro ide uz čašu nekog crnog vina (ne slatkog).

SAVET: Odmah čim servirate i ispraznite tiganj, bacite ga pod vodu, da vam se ne bi sos zalepio i da ne bi posle toga morao da se riba, jer kad se ovaj sos stvrdne i osuši, nastaje velika nevolja za pranje takvih sudova. p.s. Pranje ostalih stvari (šerpe u kojoj se kuva testenina, cediljke i sl.) apsolutno nije problematično. Istina, lakše je ako imate mašinu za sudove.

Uživajte i prijatno! 


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS