Омогућава Blogger.
RSS

SVADBARSKI KUPUS

Oko svadbarskog kupusa postoji ozbiljna fama: smatra se da ga je gotovo nemoguće uspešno pripremiti u kućnim uslovima, da ne može bez zemljane posude, da ga treba kuvati satima, da je svadbarski kupus pravi jedino u Guči i ako se pravi u ogromnim količinama...

Od svega navedenog tačno je da ga treba kuvati satima! Što duže kuvate svadbarski kupus, to je bolji. Da li je bolji u zemljanoj posudi i na vatri, nego u šerpi i na šporetu? Sigurno jeste. Ali, to ne znači da ga je nemoguće napraviti i u kućnoj varijanti.

Inače, za ovu priliku sam prvi put spremao svadbarski kupus samostalno. Jednom sam pomagao na nekoj svadbi da se napravi, pa sam zapamtio par fazona i na osnovu zapamćenog (u kombinaciji sa prethodnim iskustvima - Guča i svadbe na kojima sam kupus jeo, a ne spremao) napravio recept za svadbarski kupus. Nije teško, stvarno. A ukusno je. I super je jelo.

Vreme spremanja: otprilike pola sata da se složi u šerpu + nekoliko sati kuvanja (što duže, to bolje)
Pogodno za: ručak ili večeru
Prljanje sudova: jedna šerpa - za kuvanje kupusa, daska za sečenje i - to je to. Budite pripremljeni da s vremena na vreme obrišete šporet jer kupus dok se krčka hoće da "pljune" na šporet.

Potrebni sastojci, za 4 solidno ješne osobe:

1 glavica kiselog kupusa, onako srednja, ne neka ogromna. Bitno je da bude kiseo kupus, dakle - ne slatki.
1 glavica crnog luka
200g masnije slanine (model: Adidas)
200g rebara
2 čena belog luka
1 lovorov list
malo vegete
po ukusu aleve paprike
po ukusu bibera u zrnu

Priprema izgleda otprilike ovako:

Korak 1 - ređanje kupusa: Caka je da se, kad se kuva svadbarski kupus, bukvano prave spratovi. Znači, naređa se jedan red kupusa, pa red mesa, pa se to pokrije listovima kupusa. Pa se opet ređa red kupusa, pa red mesa i opet pokrije listovima. I tako koliko hoćete, tj. koliko je duboka šerpa ili koliko imate sirovina. Dakle: uzmete glavicu kiselog kupusa, dobro je ocedite i malo stavite pod hladnu vodu. Onda sa glavice odvojite 5-6 listova u komadu. Ostatak glavice iseckate na kocke, ne prevelike (onu sredinu iz kupusa što je tvrda možete da bacite, a i ako ostane, ništa neće da se desi, sve će da se kuva sto godina pa će da se razmekša). Uzmete šerpu i na dno šerpe stavite listove kupusa (one što ste odvojili na početku, ali ne sve, nego samo 2-3, koliko treba da se pokrije dno). Na te listove ređate kocke koje ste isekli.

Korak 2 - ređanje mesa: Prvo isecite slaninu i rebarca na sitnije parčiće. Rebarca možete, a i ne morate, da odvojite od koske. Pošto će da se kuva satima svakako će da se raskuva sve. Kad iseckate, na onaj kupus što ste poređali stavite pola slanine i pola rebara. Dodajte lovorov list, crni luk (iseckan na komade, ne mora sitno kao uz ćevape da bude sitno-sitno, samo ga rasecite onako otprilike), beli luk iseckan na komadiće i par zrna bibera. Onda po svemu tome pospite alevu papriku (ali pustite ruku, nemojte da štedite) i malo vegete i - prvi sprat gotov. NAPOMENA: ne preterujte sa vegetom jer i kiseli kupus i slaninica i rebarca umeju da budu junački slani, pa da ne presolite.

Ovako otprilike izgleda sprat kad je gotov



Korak 3 - drugi sprat: sve ponovite isto. Dakle, preko prvog sprata stavite osnovu (listovi kupusa), poređate kupus, dodate meso i luk i začinite. I drugi sprat gotov. Onda pokrijte to opet listovima kupusa, sipajte vode do vrha i prelazimo na kuvanje.

Svadbarski kupus pre početka kuvanja. NAPOMENA: bolje je ako imate neki dublji lonac, iz ovoga prska kao lud po šporetu, ma koliko ga pokrivali i ma koliko smanjivali vatru.

Korak 4 - kuvanje: Svadbarski kupus kuva se najmanje 5 sati i što se duže kuva to je bolji. Istina, ima tu nekoliko štoseva: prvo, svadbarski kupus se kuva u poklopljenoj posudi na skroz tihoj vatri, dakle jedva da krčka. I tako sve vreme. Ne sme jaka vatra da bude, jer može da zagori, a onda je katastrofa. Drugo, svadbarski kupus ne sme da se meša, jer će da se razdroćka sve, a onda ceo taj koncept "kuvanja na spratove" ode u tri lepe. S vremena na vreme se samo promućka. Treće, svadbarski kupus mora stalno da se naliva vodom, da ne bi voda utekla, jer ako se kupus sparuši, možete da ga bacite. Znači, on mora dok se kuva sve vreme da bude pod vodom (a ne sme vode da bude previše, jer ako je ima mnogo sve ispliva). Prosto rečeno: mora da se pazi i da se stalno doliva malo-pomalo vode. Kad vidite da se sve raskuvalo, svadbarski kupus je spreman za serviranje i on otprilike ovako izgleda nakon 5 sati krčkanja:


Praktično gotov svadbarski kupus

Eto. I uživali smo kao retko kad, stvarno je odlično ispao. Prijatno!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS