Омогућава Blogger.
RSS

PALAČINKE ZA POČETNIKE - VIDEO BLOG

Moj brat Vladislav kaže: "svaka palačinka napravljena muškom rukom je umetničko delo". Iz iskustva znam koliko je inferioran osećaj kada ne umeš da napraviš palačinke. Zapravo, užasno frustrira kada ispadaju kao hleb, kada se mrve, kada se cepaju u tiganju...Em se nervirate, em se brukate.

Vreme spremanja: 10 minuta + vreme potrebno za pečenje
Pogodno za: večeru, užinu, šta god
Prljanje sudova: tiganj, posuda za mešanje, metlice od miksera (posudu u kojoj ste zamesili testo bacite odmah pod vodu da se ne sasuši, baš kao i metlice). Napomena: ako miksujete prebrzo isprljaćete i mikser, verovatno i sto.

Potrebni sastojci za palačinke (da ispadne oko 12 komada srednje veličine, ako se nijedna ne raspadne):

3 jajeta
Kašičica soli
Kašičica šećera
Malo ulja
1 šolja mleka
1 šolja brašna
1 šolja kisele vode
1 šolja obične vode

Da se ne bismo nervirali (mada ne mora nužno da znači da će sve svima uspeti iz prve), pripremio sam i jedan video sa uputstvom kako pripremiti testo za palačinke (napomena: ne reklamiram nijedan proizvod od navedenih, sasvim je svejedno koje ćete mleko, ulje, brašno...da koristite):




A ovde su na fotki svi potrebni sastojci:



Pečenje palačinki je posebna tehnika i vrlo je važno da se tiganj i ulje u njemu najpre zagreju, kao i da se strpljivo peku. Ako previše žurite da okrenete palačinku, sigurno je da ćete je izmrviti u tiganju (šta sa smrvljenim palačinkama - pisaćemo u posebnom blog postu). Ako stavite previše ulja - napravićete masne palačinke koje niko neće hteti da jede (možda čak ni pas svaštojed ne bude zainteresovan za njih). Ako, ne daj Bože, ubacite testo u nezagrejano ulje, imaćete ultimativni haos u tiganju, verovatno i u čitavoj kuhinji. Zato, samo polako i bez nervoze.

Prikačio sam i video sa savetima kako peći palačinke, a ostati normalan. Pogledajte:



Na kraju to izgleda ovako. Priznajem, ona prva sa videa mi se posle raspala dok sam je mrcvario po tiganju, ali, kao što vidite, vredelo je potruditi se i uglavnom izlaze u komadu :)




Servirajte kako god hoćete i kako volite. Večeras smo se odlučili za Nutelu, ali postoji milion i jedna opcija za punjenje palačinki (možda o nekoj od njih i pišemo u narednim danima i nedeljama).

Prijatno!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

5 comments:

Анониман је рекао...

Punjenje: stari, dobri pekmez od šljiva!

selak је рекао...

Pa šećer i orasi, pa džem od kajsija...ima mnogo lepih zaboravljenih filova za palačinke.

Анониман је рекао...

Maarko, svojim očima ne verujem da si od te vodice s jajima napravio palačinku !? Časna reč :D
Nema šanse od tako retke mase, ne verujem :D moora da bude gušće, ali mora :D

Nema veze, Brlog mi se, generalno, mnogo, mnogo dopada!
I moj sin (17) se zaljubio na prvi pogled.

ps. ae priznaj da je bilo mnogo retko ?

selak је рекао...

Uvek ih pravim ovako i uvek budu dobre :) Palačinka mora da bude tanka da bi bila prava. A pravljenje ređeg testa je pravi put do tankih palačinki. Probajte, videćete :)

Анониман је рекао...

Obavezno ću probati!
Srećom sam od onih koji misle da učimo celog života :)

Постави коментар