Dok nisam postao silom
kuvar, puno puta sam se obradovao lovačkim šniclama koje su mi drugi spremali. Kao samohrani
muškarac, reših da probam da modifikujem recept, kako bih
smanjio prljanje sudova i uštedeo malo vremena. Tako su zapravo
nastale šnicle nalik lovačkim – brz i jednostavan ručak koji uz
čašu belog vina može da bude čak i solidno ukusan, iako mu je
vizuelni efekat skoro nikakav. Dakle, ne pokušavajte njime da zavedete ili šarmirate lepšu polovinu, ne pokušavajte da joj ovakvim ručkom stavite do znanja da ste esteta, ali ako je gladna, voleće vas mnogo, mnogo posle ovakvog ručka :)
Vreme spremanja: 30-35
minuta
Pogodno za: ručak ili
večeru
Prljanje sudova: tiganj,
daska za seckanje, tučak za meso i posuda u koju odlažete šnicle
Priprema – za porciju
za dve osobe potrebno je:
400g junećih šnicli
(najbolje juneći but i da zamolite kasapina da vam iseče odmah
tanko za šnicle)
malo ulja – da
podmažete tiganj
malo vegete
3 srednje velika
šampinjona
2 čena belog luka
3 kašike pavlake
50ml belog vina
Korak 1 – priprema
šnicli: prvo morate da izlupate šnicle, da ne bi bile žilave.
Uzmete šnicle jednu po jednu, stavite na dasku i bijete tučkom po
njima (ne iz sve snage, nije poenta da se kida meso, nego da se onako
stanji i omekša). Kad je lepo umlatite, okrenete je na drugu stranu i uradite
istu stvar. Onda uzmete vegetu (otprilike pola kašičice po šnicli
je taman da ne budu preslane, a da ne budu ni neslane) i utrljate
ravnomerno u nju. SAVET: Prvo izlupajte sve šnicle pa ih onda pecite, jer
niste Trojeručica da istovremeno lupate jedne šnicle i pečete
druge – neka će vam sigurno izgoreti!
Korak 2 – pečenje
šnicli: stavite tiganj na ringlu i malo podmažete uljem (ne sipate
mnogo, tek nekoliko kapi, da se ne lepe šnicle za tiganj). Kad se ulje zagreje, stavite
šnicle u tiganj i pečete, uz okretanje. Šnicle pečete dok ne
porumene sa obe strane i tad su taman – ako nisu rumene, obično
nisu ni pečene, a ako se zagarave, znači da su prepečene. Kako je
koja šnicla pečena, a na ovu količinu bi trebalo da imate 5-6
korektnih šnicli, tako je izvadite iz tiganja i stavite u neku
posudu (na slici ispod je kako otprilike izgleda šnicla kad je taman pečena za ovo. Mogu i za nijansu pečenije, ali manje pečeno od ovoga - ne bi trebalo).
Korak 3 – priprema
preliva: iseckate šampinjone po dužini, na tanke komade, i beli luk
i to sipate u tiganj gde ste pekli šnicle. Propržite u tiganju par
minuta uz mešanje. Dodate u tu masu 50ml belog vina i malo vode i
nastavite da mešate. Ne obraćajte pažnju što to katastrofalno
izgleda, nije važno! Kad provri, nastavite da krčkate tu masu 2-3
minuta i mešajte sve vreme. Kad skoro sva tečnost uvri (ali ne sva,
treba da je ostane još), dodajte pavlaku, dobro promešajte da se
pavlaka i ona zaostala tečnost izmešaju i nastavite da krčkate i
mešate još 3 minuta. Onda u tiganj vratite šnicle i ostavite da se
one krčkaju u toj bezobličnoj masi još 2-3 minuta.
Korak 4 – serviranje:
Izvučete šnicle iz tiganja, stavite u tanjir i preko prelijete onom
smesom šampinjona, belog luka, vina i pavlake. Ne izgleda
spektakularno, ali je ukusno, posebno uz čašu vina. Znam da je moglo da popravi
vizuelni utisak da sam stavio okolo peršun, brokoli i slično, ali nisam ih imao nigde u šteku, a mrzelo me da izlazim do prodavnice,
i baš sam gladan. p.s. Za potpun utisak uz ovo ide i pire. Pošto je utoljavanje gladi ispred potpunog utiska, ovog puta sam jeo "klot" šnicle. Nisu loše ni tako :)
Prijatno!
1 comments:
ma naravno da nisu a mogao si i onaj "minut pire" ;) mašala svaka ti čast :)
Постави коментар