Danas
je fensi jesti raznorazna italijanska jela. Pojavljuju se u različitim oblicima
i formama, ali sve paste karakteriše da imaju: a)neku testeninu, i b)neki sos.
Testeninu, Bogu hvala, kupujemo, dok sos možemo da spremimo i u kućnoj
varijanti. Lično, više volim pene nego špagete, jer ne moraju da se namotavaju
i manje se čovek isprlja dok ih jede.
Tavnik
sos se tako zove jer sve sirovine možete da nabavite čak i u Micinoj prodavnici
na Tavniku. Inače, Tavnik je mali prevoj na Murtenici na tromeđi sela Seništa,
Draglica i Negbina u novovaroškoj opštini i ne treba ga mešati sa selom Tavnik kod Kraljeva.
Uostalom,
evo recepta:
Vreme spremanja: 10-15 minuta
Pogodno
za: ručak ili večeru
Prljanje
sudova: daska za seckanje, nož, tiganj, šerpa, cediljka
Priprema
– za 2 osobe potrebno je:
300g
testenine – Penne rigate
3
srednje velika sirova šampinjona
otprilike
50ml maslinovog ulja (može i obično ako nema maslinovog)
2
čena belog luka
50g
goveđe pršute
400g
pelata
1
kriška Zdenka sira
vrlo
malo soli
Korak
1 - prženje: Iseckati sitno tri srednje velika šampinjona i jedan čen belog
luka. U tiganj staviti malo maslinovog ulja i staviti da se greje. Kad se ulje
ugreje sipajte iseckane šampinjone i beli luk i propržite 3-4 minuta. Ne
zaboravite povremeno da promešate to što se prži, da ne bi zagorelo. Dok se to
prži, iseckajte pršutu i drugi čen belog luka. Pršutu iseckajte na sitne
kockice, da ne budu mnogo veliki parčići. Onda odmah u onu smesu ulja,
šampinjona i belog luka dodajte iseckanu pršutu i drugi čen belog luka i pržite
uz mešanje još 1-2 minuta. Nemojte preterivati da ne izgori sve!
Korak
2 – finiširanje sosa: Otvorite konzervu pelata i sručite pravo u tiganj preko
te ispržene mase (ona manje-više u tom trenutku ni na šta ne liči, ali ne
obraćate pažnju). Mešajte minut-dva sve na vatri i dodajte pred kraj izmrvljenu
krišku Zdenke. Odmah kad dodate Zdenku skinite sve to sa ringle i ostavite
negde gde vam ne smeta. Na slici 1 vidite kako treba da izgleda spreman sos.
Korak 3 – kuvanje testenine: U jednu šerpu sipate vruću vodu i dodate čisto radi reda nekoliko kapi maslinovog ulja i soli između prstiju. Kad je to gotovo da provri, ubacite pene i kuvate nekoliko minuta dok ne budu mekane. Mešate ih s vremena na vreme da ne bi zagorele. Kad procenite da su skuvane, procedite ih.
Korak
4 – serviranje: Odmah dok je vruće sipate pene u tanjir i dodate odozgo sos. Na
slici 2 vidite kako to izgleda.
Korak
5 – klopa: jede se dok je vruće. p.s. Dobro ide uz čašu nekog crnog vina (ne
slatkog).
SAVET:
Odmah čim servirate i ispraznite tiganj, bacite ga pod vodu, da vam se ne bi
sos zalepio i da ne bi posle toga morao da se riba, jer kad se ovaj sos stvrdne
i osuši, nastaje velika nevolja za pranje takvih sudova. p.s. Pranje ostalih
stvari (šerpe u kojoj se kuva testenina, cediljke i sl.) apsolutno nije
problematično. Istina, lakše je ako imate mašinu za sudove.
Uživajte
i prijatno!
7 comments:
Oooooooo, pa neka je sa srećom početak i post prvenac.
Jedva čekam da vidim ostale. :)
Welcome to the club! :))) Srećno!
Nisam u sos do sad stavljala Zdenku, al ne znači da ne bih probala...
Ideja za blog je sjajna :) Puno sreće i dobrih, lakih (pa i zdravih) recepata :)
Srecno !
Moram da pratim ovaj sajt, jer sam isto silom kuvar(ica) :))
Sa uživanjem ću te pratiti :) a ova stavka "Prljanje sudova" mi se jako dopada :)
:-) U vodu za kuvanje testa, ni radi reda ne mora ulje. Samo so. A i lakše se opere šerpa, što verujem da je krajnji cilj. :-)
Srećno!
Hvala svima! Nastavljamo dalje u istom ritmu :)
Постави коментар