Омогућава Blogger.
RSS

BEŠAMEL KARFIOL

Pošto se najavljuju (opet) vrućine, rešismo Nikolina i ja da isprobamo neku laganu letnju varijantu za ličnu prehranu.

Iako sam Kragujevčanin po rođenju i opredeljenju, odlučio sam da odstupim od stare šumadijske logike "to da valja, zec bi imao sto kila" i da probamo da napravimo ručak/večeru bez mesa. I, ma koliko neverovatno zvučalo, lepo se najedosmo. Od karfiola.

Ne mogu da verujem da ja ovo pišem, ali zaista je ukusno. Inače, ceo život imam blagi sanitarni otklon prema povrću i svoju ishranu uglavnom baziram na mesu svih vrsta (dobro, piletinu uglavnom ne jedem) ali me nužda naterala da razmišljam i o ovakvim vidovima ishrane. Možda ja zapravo racionališem pa ubeđujem sebe da je ovo dobro, ali probajte, pa javite kako vam se čini.

Elem, radi se o prostoj pripremi barenog karfiola sa bešamel sosom. Zato se ovo jelo groznog izgleda i solidnog ukusa zove bešamel karfiol.

Vreme spremanja: maksimum pola sata
Pogodno za: večeru (može i ručak ako ste na nekoj dijeti ili ako ste ozbiljan mazohista)
Prljanje sudova: jedna šerpa - za kuvanje karfiola i bešamel sosa (operite odmah, jer ako se bešamel sos zasuši i stvrdne, čeka vas solidna količina ribanja i postoji verovatnoća da ponovo zamrzite karfiol) i ama baš ništa više. Dakle, praktična stvar.

Potrebni sastojci, za 4 solidno ješne osobe:

1 glavica karfiola, onako srednja, ne neka ogromna
50g putera
1/2 litra mleka
150-200g brašna
malo soli
malo mirođije seckane

Priprema je prosta, i glasi:

Korak 1 - kuvanje karfiola: Uzmete šerpu, sipate vodu, izlomkate karfiol u tu vodu i stavite da se kuva. Kad provri kuvate još nekoliko minuta. Kad ga bocnete viljuškom i karfiol je mekan, znači da je gotov. Izvadite taj karfiol u neki tanjir i prospete vodu.

Korak 2 - priprema sosa: u onu istu šerpu stavite puter i vratite na šporet. Zagrevate da se puter otopi (mešate pritom) i kad se otopi u njega stavite brašno i mešate, mešate, mešate da vam ne zagori. Onda kad se to lepo ugreje dodajete malo po malo mleka i mešate sve vreme. Kad umuljate svo mleko i kad nema gromuljica dodaju se so i mirođija i to se uz stalno mešanje krčka još par minuta. NAPOMENA: manijakalno mešajte sve vreme da vam ne bi zagorelo!!!

Korak 3 - serviranje: prelijete karfiol sosom i to je to. Jedete. Grozno izgleda, ali meni je bilo ukusno.


Pa prijatno vam bilo :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Постави коментар