Омогућава Blogger.
RSS

MAKARONE MNOGO SIRA

Često se dešava, pogotovo nama samohranim muškarcima, da nemamo skoro ništa u frižideru ili da imamo puno ostataka kojekakve hrane. Te ostatke valja ili baciti, ili iskoristiti. Ako su još uvek jestivi i ako im nije istekao rok trajanja, uvek ih je bolje iskoristiti nego baciti.

Elem: danas Nikolina i ja bunarimo po frižideru i shvatamo da smo prilično tanki. Dvoje dece obleće okolo, vrišti, pišti, gladno...i mi gladni, vala. Niti ima vremena da se nešto sistematski sprema, niti je, kad ovako upekne zvezda, zgodno krčkati nešto satima u kuhinji, jer kuhinja (a ako je stan manji, onda i ceo stan) posle toga liči na saunu.

Da ne dužim previše: nađosmo u frižideru poluosušeni puter, neku Fetu tamo i neki mladi sir. Nađosmo i neki ovčji sir (ali njega nismo stavljali u makarone). Nađosmo makarone i potpuno besmisleni sos pod nazivom "Piletina sa četiri vrste sira".

I spremismo ručak za pola sata prste da poližeš. Deca grabe, mi otimamo od njih, ma haos potpuni. Ne zna se ko će pre da jede. A prosto kao pasulj. To jest, prostije od pasulja. Znatno prostije od pasulja.

A uradili smo najjednostavniju moguću stvar: smuljali smo sve ono sa makaronama i umesto "makarona četiri sira", "makarona ovoliko sira", "makarona onoliko sira", napravismo - makarone mnogo sira.

Evo kako:

Vreme spremanja: maksimum pola sata
Pogodno za: ručak (može i večera)
Prljanje sudova: šerpa za kuvanje makarona (lako se pere, nije nikakav problem), posudica u kojoj mešate sir (operite je odmah kad završite da se ne skori, ovako treba 30 sekundi, a ako se ono osuši treba 10 minuta i može da smrdi), tepsija u kojoj pečete makarone.

Potrebni sastojci, za 4 solidno ješne osobe:


1/2kg makarona
100g feta sira
100g mladog sira
100ml mleka
1 kesica sosa "Piletina sa četiri vrste sira"
malo putera
malo ulja


Priprema je laka, skroz:


Korak 1 - kuvanje makarona: makarone kuvate kao što sam opisao u jednom od prethodnih recepata (pogledajte "Pene rigate sa Tavnik sosom" - tu ima uputstvo kako da se kuva testenina). Kad sve uradite s makaronama kao što je opisano i procedite ih, ubacite u njih 7-8 listića putera i promešate da se onaj puter rastopi i makarone podmaste. Prespete makarone u tepsiju.


Korak 2 - mešanje sira: dok se makarone kuvaju, pomešate u nekoj ćasi fetu, mladi sir i mleko i gnječite viljuškom dok se masa ne izjednači. Kad se izjednači, sipate u tepsiju i pomešate sa skuvanim makaronama. To onda izgleda kao na slici ispod (ne obraćajte pažnju što estetski nije Bog zna šta, ukus će biti vrhunski):


Korak 3 - pečenje makarona: ubacite ovo ovako u zagrejanu rernu da se peče jedno 10 minuta na 220 stepeni. Posle 10 minuta izvadite.

Korak 4 - pravljenje sosa 4 sira: dok se makarone peku, uzmete onu kesicu (nema veze što na njoj piše da je za piletinu, za ovo je još bolja), zamešate sa mlekom i sve radite po uputstvu kao što piše na kesici. Da vam se ne bi dodatno prljali sudovi, to radite u istoj ćasi u kojoj ste prethodno gnječili sir. Kad spremite sos izvučete makarone iz rerne, prelijete odozgo sos i promešate.

Korak 5 - da se makarone dopeku: vratite makarone u rernu i pecite još 10 minuta na 220 stepeni, dok ne počnu onako vrlo malo da rumene po vrhu.

Korak 6 - serviranje: samo sipate u tanjir. Možete da ukrasite nečim, možete da dodate neki kečap ako hoćete (ali ne mora). Mogu da se jedu kako god hoćete. Evo kako Beka uživa u istim:


Prijatno!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Постави коментар