Омогућава Blogger.
RSS

ŠNICLE NALIK LOVAČKIM

Dok nisam postao silom kuvar, puno puta sam se obradovao lovačkim šniclama koje su mi drugi spremali. Kao samohrani muškarac, reših da probam da modifikujem recept, kako bih smanjio prljanje sudova i uštedeo malo vremena. Tako su zapravo nastale šnicle nalik lovačkim – brz i jednostavan ručak koji uz čašu belog vina može da bude čak i solidno ukusan, iako mu je vizuelni efekat skoro nikakav. Dakle, ne pokušavajte njime da zavedete ili šarmirate lepšu polovinu, ne pokušavajte da joj ovakvim ručkom stavite do znanja da ste esteta, ali ako je gladna, voleće vas mnogo, mnogo posle ovakvog ručka :)

Vreme spremanja: 30-35 minuta
Pogodno za: ručak ili večeru
Prljanje sudova: tiganj, daska za seckanje, tučak za meso i posuda u koju odlažete šnicle

Priprema – za porciju za dve osobe potrebno je:

400g junećih šnicli (najbolje juneći but i da zamolite kasapina da vam iseče odmah tanko za šnicle)
malo ulja – da podmažete tiganj
malo vegete
3 srednje velika šampinjona
2 čena belog luka
3 kašike pavlake
50ml belog vina

Korak 1 – priprema šnicli: prvo morate da izlupate šnicle, da ne bi bile žilave. Uzmete šnicle jednu po jednu, stavite na dasku i bijete tučkom po njima (ne iz sve snage, nije poenta da se kida meso, nego da se onako stanji i omekša). Kad je lepo umlatite, okrenete je na drugu stranu i uradite istu stvar. Onda uzmete vegetu (otprilike pola kašičice po šnicli je taman da ne budu preslane, a da ne budu ni neslane) i utrljate ravnomerno u nju. SAVET: Prvo izlupajte sve šnicle pa ih onda pecite, jer niste Trojeručica da istovremeno lupate jedne šnicle i pečete druge – neka će vam sigurno izgoreti!

Korak 2 – pečenje šnicli: stavite tiganj na ringlu i malo podmažete uljem (ne sipate mnogo, tek nekoliko kapi, da se ne lepe šnicle za tiganj). Kad se ulje zagreje, stavite šnicle u tiganj i pečete, uz okretanje. Šnicle pečete dok ne porumene sa obe strane i tad su taman – ako nisu rumene, obično nisu ni pečene, a ako se zagarave, znači da su prepečene. Kako je koja šnicla pečena, a na ovu količinu bi trebalo da imate 5-6 korektnih šnicli, tako je izvadite iz tiganja i stavite u neku posudu (na slici ispod je kako otprilike izgleda šnicla kad je taman pečena za ovo. Mogu i za nijansu pečenije, ali manje pečeno od ovoga - ne bi trebalo).


Korak 3 – priprema preliva: iseckate šampinjone po dužini, na tanke komade, i beli luk i to sipate u tiganj gde ste pekli šnicle. Propržite u tiganju par minuta uz mešanje. Dodate u tu masu 50ml belog vina i malo vode i nastavite da mešate. Ne obraćajte pažnju što to katastrofalno izgleda, nije važno! Kad provri, nastavite da krčkate tu masu 2-3 minuta i mešajte sve vreme. Kad skoro sva tečnost uvri (ali ne sva, treba da je ostane još), dodajte pavlaku, dobro promešajte da se pavlaka i ona zaostala tečnost izmešaju i nastavite da krčkate i mešate još 3 minuta. Onda u tiganj vratite šnicle i ostavite da se one krčkaju u toj bezobličnoj masi još 2-3 minuta.

Korak 4 – serviranje: Izvučete šnicle iz tiganja, stavite u tanjir i preko prelijete onom smesom šampinjona, belog luka, vina i pavlake. Ne izgleda spektakularno, ali je ukusno, posebno uz čašu vina. Znam da je moglo da popravi vizuelni utisak da sam stavio okolo peršun, brokoli i slično, ali nisam ih imao nigde u šteku, a mrzelo me da izlazim do prodavnice, i baš sam gladan. p.s. Za potpun utisak uz ovo ide i pire. Pošto je utoljavanje gladi ispred potpunog utiska, ovog puta sam jeo "klot" šnicle. Nisu loše ni tako :)


Prijatno!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1 comments:

auroraborealis је рекао...

ma naravno da nisu a mogao si i onaj "minut pire" ;) mašala svaka ti čast :)

Постави коментар